Tuz terapisi veya diğer adıyla Haloterapi, deri hastalıkları, astım, bronşit ve diğer solunum yolu hastalıklarının tedavisine katkıda bulunup halkın oldukça ilgisini çekmekle birlikte, hekimlerin tedaviyi destekleyici terapi olarak gördükleri bir uygulamadır. Sağlık, güzellik ve Wellness hizmeti sunan işletmeler için, hizmet sundukları alanlarda müşterileri için tuz odası kurmaları artık oldukça kolaydır.
Tuz terapisi yüzyıllardan beri bilinmektedir. Avrupa, Rusya ve Amerika’da hem sağlığı geliştirici ve hem de tedaviyi destekleyici özelliğinden dolayı bireylerin günlük hayatlarında düzenli bir şekilde tercih ettikleri bir uygulamadır.
Hangi işletmelerde tuz odası kurulabilir?
Tuz odasını güzellik, sağlık ve wellness hizmeti sunan işletmelere ek olarak oteller ve hastaneler, müşterilerine daha çeşitli hizmet sunmak amacıyla kurabilir. Bunun yanında, her sektörde ürün ve hizmet sunan işletmeler de personel motivasyonunu artırmayı desteklemek ve sağlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla mola saatlerini geçirebilecekleri tuz odalarını yaptırmaktadırlar.
Sistem nasıl çalışır?:
Tabanı, tavanı ve duvarları kaya tuzu ile kaplanan, hastaların iyileştirilmesi için içerisinde tuz terapisi yapılmasını sağlayan bir tuz terapi odasında oda içerisinde oluşabilecek nem önlenmekte, içerisinde bulunan taze hava sürekli dolaştırılmakta ve bu sayede oda içerisindeki havanın güçlü bir iyonizasyona sahip olması sağlanmaktadır.
Ayrıca, tuz jeneratörü vasıtasıyla mikro parçacıklar halinde odaya tuz partikülleri verilmektedir.
Haloterapi (yunanca halos = tuz) tuz terapisidir. Haloterapinin kaynagı speleoterapi tuz magaralarına dayanır. Polonyadaki madenlerde çalısan isçilerin astım ve akciger hastalıklarının mucizevi bir sekilde iyilestigini kesfetmeleriyle baslamıstır. Yapılan arastırmalar, bunun tuzun etkisi oldugunu ortaya koymustur.
Tuz odaları yer, tavan ve duvarlar olmak üzere, kuru kaya tuzuyla kaplanmıstır. Bu kaplama atmosferdeki neme karsı bir koruma görevi görür ve ortamın aseptik özelliginin korunmasında yardımcı olur.
Tuz odalarında bulunan sirkülasyon makinası, havaya, 1-5 mikron arasındaki ebatlarda tuz zerrecikleri püskürtür. Bu partiküller, solunum yoluyla önce cigerlere ve daha sonra vücudun diger noktalarına ulasır. Tuz odasında, rahat bir sekilde sadece nefes alarak terapi saglanır. Seanslar 10-40 dakika arasındadır.